Vállalkozói hatékonyságnövelés NFC chipekkel

Az NFC chipek segítségével lehetőség van olyan innovatív megoldásokat létrehozni, amelyek megkönnyítik az emberek életét és javítják egy vállalkozás hatékonyságát. A digitális névkártya csak egy a sok lehetőség közül.
MEGOSZTÁS
MEGOSZTÁS

Az NFC chip egy kis elektronikai eszköz, amely a Near Field Communication (Közeli Területi Kommunikáció) technológiához kapcsolódik. Ez a chip felelős az NFC funkcionalitás biztosításáért egy eszközben, például okostelefonokban, okoskártyákban, kulcsokban vagy más eszközökben. A NFC chipek egy kis integrált áramkört tartalmaznak, amely lehetővé teszi a rövid távolságú adatátvitelt és kommunikációt más NFC-képes eszközökkel vagy NFC címkékkel.

Az NFC chip lehetővé teszi az adatok cseréjét egy okostelefonnal. Az adatok, például információk, képek, hangok, webcímek, vagy kódot tartalmazó üzenetek, rövid távolságon belül, gyakran néhány centiméteren belül, átvihetők. Az érintéses adatátvitel rendkívül kényelmes és gyors módja a kommunikációnak.

Az NFC chip mérete miatt szinte bármibe beépíthető. Kisvállalkozások számára legelérhetőbb formája a felragasztható matrica. Ez 2 – 3 cm méretű és különböző felületekre ragasztható. Léteznek kártyába, karkötőbe, gyűrűbe, kulcstartóba épített chipek, sőt vannak akár műkörömbe építhető chipek is.

A chipek számos alkalmazásban használhatók (sokan így fizetünk a boltokban), a kreativitástól és az üzleti elképzelésektől függően. A gyártásban és kereskedelemben már sok helyen használják azonosításra, a termékek jellemzőinek rögzítésére, illetve folyamatok nyomon követésére. Egyre több helyen egészíti ki (vagy váltja le) a data-mátrix kódot is.

Az NFC képes okos telefonok elterjedésével az NFC chip egyre nagyobb szerepet kap a marketing területén is. Egy kisvállalkozás számára alacsony költséggel elérhető. Legegyszerűbb formája, amikor a chipen egy telefonszámot tárolunk (a chiphez érintve egy okostelefont, azon azonnal tárolható a szám), illetve ennek bővített változata a digitális névkártya. A névkártya adatok átadója, közvetítője nem is kell, hogy kártya legyen (lehet akár egy karkötő), de a legolcsóbb megoldás (4.000 Ft), ha programozott NFC matricát rendel valaki és egyszerűen ráragasztja egy meglévő papír névkártyára, mintegy felokosítva azt.

Másik népszerű felhasználási terület az értékelő kártya. Ezek egy url címet tárolnak, mégis képesek nagyban növelni például a Google, vagy a Facebook értékelések számát. Talán nem is a kártya a legmegfelelőbb kivitelezés, hanem egy adott helyen történő elhelyezés (pl.: magánrendelőknél egy jól látható felhívással a kijáratnál).

Egy magára valamit is adó klub esetén a tagsági kártya (vagy karkötő, nyakpánt) már valamilyen chippel ellátott. A legolcsóbb és talán a legjobb  az NFC chip. Könnyedén, egyetlen érintéssel beazonosítható vele a tag, kezelhetőek jogosultságai és követhetőek adatai.

Vendéglátó helyeknek ideális, ha egyetlen érintéssel biztosított a wifi csatlakozás. A vendégnek nem kell küszködnie a keresgéléssel, a jelszó begépelésével. Elég, ha telefonját egy adott ponthoz érinti. Ha már ez megvan, itt ne álljunk meg; egyetlen érintéssel megoldható a taxi hívás, étlap megtekintés (digitális étlap), és a már említett értékelés. Szállodák esetében a beléptetés (ajtónyitás), szekrény nyitás, illetve a kiegészítő szolgáltatások rendelése esetén is ajánlom az NFC chipeket.

Még csak most kezdjük felfedezni milyen lehetőségek rejlenek a technológiában. Egy kiállításon a kiállított tárgyak bemutatása, egy üzletben a termékek bemutatása (digitális csomagolás), egy rendezvény plakátján a jegyrendelés, … és mind-mind egyetlen áramot nem igénylő chip segítségével. 

Ha érdekelnek az NFC chipek: https://reklam.studio/